چاپ
اخبار
بازدید: 680

در این دادگاه که یکی از عوامل دست چندم کشتار سال 1357 را محاکمه میکند ، تنها به شاهدان ایرانی و به هواداران اعدام شدگان و یا نیروهای مخالف عقیدتی جمهوری مافیای اسلامی اکتفا نشد و در این جلسه از جفری رابرتسون، قاضی بین المللی، که به او لقب (( مشاور ملکه )) میدهند هم شاهد این جلسه دادگاه بود که با کمی تاخیر و از طریق ویدیو از بریتانیا در جلسه شرکت کرد. گزارش قاضی رابرتسون یکی از مهمترین مدارک در میان ادله اثباتی کتبی دادستان ها در کیفرخواست پرونده حمید نوری است که در طول بیش از هفتاد جلسه دادگاه بارها به آن استناد شده است.

هفتاد و سومین جلسه دادگاه حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام زندانیان در تابستان ۶۷ در زندان گوهردشت ساعت ۲ بعدازظهر روز پنجشنبه نوزدهم اسفند ۱۴۰۰ در استکهلم سوئد برگزار شد.

جفری رابرتسون، قاضی بین المللی، شاهد این جلسه دادگاه بود که با کمی تاخیر و از طریق ویدیو از بریتانیا در جلسه شرکت کرد. گزارش قاضی رابرتسون یکی از مهمترین مدارک در میان ادله اثباتی کتبی دادستان ها در کیفرخواست پرونده حمید نوری است که در طول بیش از هفتاد جلسه دادگاه بارها به آن استناد شده است.

قاضی جفری رابرتسون در آغاز خود را یکی از بالاترین وکلای بریتانیایی معرفی کرد که به آنها لقب «مشاور ملکه» می‌دهند. او در آغاز شهادت خود به سوالاتی در مورد چگونگی تماس بنیاد عبدالرحمان برومند با او و علت قبول سفارش برای نوشتن گزارش خود پاسخ داد.

قاضی جفری رابرتسون گفت که چند هفته وقت صرف کرد تا از اعتبار بنیاد سفارش‌دهنده گزارش و ماهیت تحقیق خواسته‌شده اطمینان حاصل کند.

قاضی جفری رابرتسون توضیح داد که در گزارش خود با حدود ۴۰ نفر از نجات یافتگان از اعدام های تابستان ۶۷ و تعدادی از خانواده های قربانیان مصاحبه داشته است. او به پرسش های دادستان ها و وکلای مدافع متهم درباره تعداد و نحوه انتخاب مصاحبه شونده ها پاسخ داد.

قاضی جفری رابرتسون در مورد صحت فتوای آیت الله خمینی مبنی بر دستور اعدام زندانیان و مخالفان جمهوری اسلامی گفت:

قاضی جفری رابرتسون درباره ماهیت اعدام‌ها این گونه نظر داد:

قاضی جفری رابرتسون دلیل صدور فتوا از سوی آیت الله خمینی را این گونه توضیح داد:

دادستان از قاضی جفری رابرتسون پرسید شما در گزارش خود بر مبنای چه مدرک و سندی نظر می‌دهید که اعدام ها از چند هفته قبل برنامه ریزی شده بود. شاهد در پاسش به این سوال گفت:

قاضی جفری رابرتسون ضمن تاکید بر این که افراد اعدام شده بخاطر قبول نداشتن وعدم تایید دین رسمی کشور، محارب و دشمن خدا نامیده و اعدام شدند، نحوه اعدام ها را اینگونه توضیح داد:

قاضی جفری رابرتسون ضمن تاکید بر ماده هشت و نه قانون آی سی سی – قانون امور دادگاه های بین المللی جنایت علیه بشریت - اعلام کرد:

قاضی جفری رابرتسون در پاسخ به این سوال دادستان که بر اساس تحقیقات و گزارش او مسئولان این اعدام ها باید با چه احکامی روبرو شوند، این گونه اظهارنظر کرد:

شهادت جفری رابرتسون با اعتراض حمید نوری همراه بود. متهم گفت: «ایشان [رابرتسون] باید از حافظه‌اش استفاده کند. اما همه را دارد از روی کتاب می‌گوید.»

توماس ساندر، قاضی دادگاه، در واکنش به این اعتراض متهم توضیح داد که باید به همین شکل باشد. او گفت: «من به او اجازه داده‌ام. تمام این گزارش نزد ما و جزو پرونده است. پس چه [از رو] بخواند و چه نخواند، ما همه این گزارش رو می دانیم و خوانده‌ایم. تو هم قبلا آن را خوانده‌ای. نشان نده که پریشان‌حالی و خوشحال نیستی.»

توماس ساندر، قاضی به نوری گفت: «این شاهد با شاهدهای دیگر و اون شاهدهایی که باید از حافظه‌شان برای شهادت دادن استفاده کنند، تفاوتی فاحش دارد. از حالا به بعد از این گونه شاهدها زیاد است... باید عادت کنی.»

در حاشیه جلسه امروز، پسر و داماد حمید نوری اعتراض خود را نسبت به نحوه فیلمبرداری گروه اعزامی صدای آمریکا برای پوشش خبری این دادگاه ابراز داشتند. پسر متهم در پاسخ به فیلمبردار صدای آمریکا که از او معذرت خواسته و توضیح داده بود که تنها وظیفه‌اش را انجام می‌دهد، به انگلیسی گفت: «از من فیلم بگیرید، اما از مادرم و خانم‌ها [اشاره به خواهرش] نه.»

لازم به توضیح است که گزارش جفری رابرتسون که به سفارش بنیاد عبدالرحمان برومند در ۱۴۵ صفحه تهیه و در ششم مرداد ۱۳۸۹ منتشر شد، حاوی مصاحبه ها و اطلاعات بسیاری درباره اعدام های تابستان ۶۷ است.

در گزارش رابرتسون به این نکته مهم پرداخته شده که در وقایعی مانند اعدام های سیاسی سال ۶۷ نه تنها عده ای بخاطر عقیده سیاسی و مذهبی خود کشته شده اند، بلکه خانواده های آنها نیز در بی خبری از وضعیت این زندانیان، تحت شکنجه دولتی قرار گرفته و صدمات روحی و جسمی به آنها وارد شده و به همین علت حق درخواست غرامت از دولت را دارند.

نکته مهم دیگر در مورد گزارش رابرتسون آن است که نشان می دهد جنایت علیه بشریت هرگز شامل مروز زمان نمی شود و امید و امکان دادخواهی برای خانواده های قربانیان و جامعه وجود دارد.

ارسالی یاران جنبش رهایی بخش لر که اصل خبر از سایت صدای آمریکا و توضیح یاران حقوقدان ماست جهت درج درسایت است WW:LORABAD.COM  www.lorabad.com